האם יש איסור לאכול אוכל תעשייתי משום סכנה

בס"ד

בעבר היו "הוכחות " מדעיות בלעדיות על הנזק בעישון סגריות . היום אנו יודעים שבעולמנו המודרני ,יש עוד גורמי-סיכון ובפרט אכילת מזון מעובד ותעשייתי ( בשר ,עוף, חלב ומוצריו, ריסוס ירקות) שבשימוש מצטבר גורמים נזקים איומים ללא קשר לכמות צריכתם
כמו כן, ידוע מהספרים שהיו צדיקים שעישנו סיגריות ומקטרת .

האם ישנה כיום התייחסות הלכתית עדכנית על גורמי הסיכון שציינתי לעיל בנוסף לסיגריות , כאשר ויתכן שההתייחסות העדכנית מביאה לאיזה איזון באימה שנכתבת על עישון הסיגריות?

תשובה:

שלום רב,

יש כידוע את כללי הרמב"ם איך כדאי לאכול ולנהוג בחיי היום יום, כפי שהרחיב בזה בהלכות דעות (פרק ד'). אולם ברור בדבריו, כי גם מי שאינו נשמע להמצלותיו, למרות שחלק מהן כתובים בגמרא, בכל זאת אינו עובר על איסור.

גדר האיסור של ונשמרתם וכו', הוא כלפי אדם העושה דבר שאינו מקובל. וגם אדם שאוכל לשובעו ללא כללי הדיאטנים, אינו נחשב לגורם סיכון, אלא שאינו מקפיד כל כך.ולכן זה לא שייך ל"ונשמרתם מאד לנפשותיכם". כשם שאדם העובר כביש בודאי הוא מסכן עצמו יותר מחברו שהולך על המדרכה, או נשאר בבית וממעט ביציאות, ולמרות זאת בודאי אין זה בגדרי האיסור.

שיהיה לך לבריאות!