זמן אמירת קריאת שמע על המיטה / ברכה על נטילת ידים לאחר הניגוב

שלום כבוד הרב !
1)מישהו במשפחה מתחזק …שהוא אוכל לחם הוא לא עושה נטילת ידיים וכן לא ברכת המזון… בנתיים מברך רק ברכות ראשונות
אז השאלה שלי היא כשהוא אוכל לחם עם עוד כמה מאכלים והוא מברך על הלחם רק ברכה ראשונה ,הוא צריך לברך על המאכלים האחרים ?או שנפטרים?
2)עד איזה שעה אפשר להגיד קריאת שמע שעל המיטה ?
3)קרה לי מקרה שאני הייתי בחוץ ונטלתי ידיים ואז נגבתי אותם לפני שברכתי על נטלית ידיים (לא היה לי עוד מים ליטול )מה היה עלי לעשות ?ליטול שוב ולברך ואח"כ לנגב ?או שאבוד..ואין מה לעשות ?
תודה רבה !

תשובה:

שלום וברכה

1. מי שמברך על הלחם לא מברך על שאר המאכלים הבאים מחמת הסעודה, אין קשר לברכת המזון, אולם הייתי מציע להסביר לו את חשיבותה העצומה של ברכת המזון על לחם שהיא מן התורה בשונה משאר ברכות הנהנין כדוגמת הברכה הראשונה על הלחם שאינן אלא מדברי חכמים.

2. עד עלות השחר. ויש שנוהגים שלא לומר ברכת המפיל לאחר חצות הלילה. אולם מעיקר הדין יש לומר.

3. למנהג הספרדים אכן הפסדת את הברכה, אם תרצה תוכל לגעת במקומות שיש זיעה בגוף וליטול שנית עם ברכה, אולם לדעת הרמ"א בסו"ס קנח ניתן לברך בדיעבד אף לאחא הניגוב, וראה משנה ברורה שם, שאף שהט"ז חולק הסכימו האחרונים עם דברי הרמ"א.

בהצלחה בכל!