בר מצרא בשוכר דירה

מכרתי דירה והשוכר בדירה בא אלי בטענה מדוע לא ידעתי אותו לפני שאני סוגר על המכירה .כי הוא בר מצרא השאלה האם זה נכון שהוא בר מצרא שעלי לפנות אליו ולהציע לו את הדירה לפני שאני סוגר האם יש הצדקה בדבריו ? הוא גם מוכן לשלם לי עוד 200 אלף יותר מהקונה הקודם כך שיש לי גם אפשרות שאשלם את כל הקנס בסך 50000 שח.ויהיה לי רווח גדול האם זה נכון שהוא בר מצרא והאם אני יכול לבטל את ההסכם בגלל שהוא בר מצרא ולא אתחייב לשלם את הקנס ? או שאני יכול לבטל את ההסכם ולשלם את הקנס ועוד להרוויח כי הקונה השני רוצה לשלם לי יותר רק שהוא יזכה בדירה

תשובה:

שלום רב,

לא הבנתי אם כבר מכרת או לא. אם עדיין לא מכרת, אתה צריך למכור לשוכר, ואם כבר מכרת, אינך יכול לכפות את הקונה שיסכים לביטול המכירה. ולבטל חד צדדים עם תשלום הקנס, אני לא בטוח שאתה יכול, תעיין בחוזה, בדרך כלל מופיע, שהקונה יכול לאכוף את קיום המכר למרות הקנס על הפרה יסודית.

מקורות:

ראה בפתחי תשובה (חו"מ סי' קעה ס"ק כח) שהביא כי בשוכר יש ספיקא דדינא אם יש בו דינא דבר מצרא או לא, לכן לכתחילה הוא חייב למכור לו, ובדיעבד, לא ניתן לאכוף את הלוקח לוותר על המכירה, משום שהוא יכול לומר קים לי כשיטות הסוברות שאין דינא דבר מצרא בשוכר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בסדר גמור. אכן עניתי גם על האפשרות שכבר מכרת את הדירה. שאלתי היתה מאחר שהבמשך כתבת "לפני שאני סוגר וכו" כך שלא הבנתי אם סגרת כבר או לא. בכל אופן, אני מבין שכבר מכרת, ואין לך אפשרות לכפות את הרוכש לבטל את העסקה