האם מותר לקחת כהנים קטנים לבקר קברי המכבים

האם יש בעיה לכהנים(ילדים) לבקר במקום שנקרא "קברות המכבים"(ליד מודיעין)?

תשובה:

שלום רב,

לצערי עדיין לא הספקתי לבקר שם… אם נכנסים למערת קבורה, ודאי שהילדים הכהנים צריכים להמתין בחוץ. אולם אם לא נכנסים אלא מדובר על פירים בעומק ששם ישנם מערות קבורה. מותר להם לבקר למעלה, אולם עדיף שלא לטייל מעל הקברים עצמם. ואסור להם להציץ לחוך חלל הפיר.

מקורות:

גם כהנים קטנים מוזהרים שלא לטמאות למת. ראה שו"ע יו"ד סי' שעג סעי' א': "כשם שהכהן מוזהר שלא לטמאות, כך מוזהרים הגדולים על הקטנים" וראה שם בט"ז שלא רק אבותיהם הכהנים מוזהרים שלא להכניס אותם למקום טומאה, אלא גם גדולים אחרים מוזהרים בזה.

הסיבה שמות ללכת מעל הקברים כשיש פיר בעומק ומתוכו יש מערות קבורה, משום שיש לקבר הזה "פותח טפח" ששם סוקעת הטומאה. לכן אסור להם להציץ לתוך הפיר, משום שהטומאה בוקעת משם. ראה שם סי' שעא.

וראה בב"ב ק,ב שפירש רשב"ם "ורומן שבעה – להכניס הארון בריוח וגם להיות אויר טפח בין הקרקע לארון שלא לטמא העוברים על גבי המערה". אולם התוס' שם כתבו שלמרות שזה מועיל מדאורייתא לעבור מעל המערה. מדרבנן אסור. וסמכו דבריהם על הסוגיא בברכות יט,ב. וראה בשו"ת חתם סופר (יו"ד סי' שמ ד"ה ושליטה זו) כתב שלשיטת הראב"ד אין איסור גם בדרבנן במקרה כזה.