אכילת דגים בשבת

האם אכילת דגים זה ציווי מהתורה? ומה המקור למשפט כל האוכל דג ביום דג ניצל מן הדג?
תודה

תשובה:

שלום רב,

אין חובה לאכול דגים בשבת כלל. כתוב רק ש"טוב"לאכול דגים, אם הוא אוהב דגים. כמו כן על פי קבלה יש לאכול דגיםן בשבת כמובא בתיקוני זוהר והרבו בזה הרבה בספרי חסידות, הקפדה מיוחדת נהגו בזה החסידים בסעודה שלישית.

המשפט האמור אין לו כל מקור.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' רמב סק"ב: גם טוב שיאכל בכל סעודה מג' סעודות דגים אם לא שאין נאותים לו לפי טבעו או ששונאן ושבת לעונג ניתן ולא לצער".

ראה בשו"ת מים חיים (ח"א סי' קי) שכתב שאת המשפט האמור הולידו הפתיים…