עובד בחברה שקנה מחשבים וקיבל תיקים במתנה

שלום הרב,
אבא שלי עובד בחברה שבשביל פרוייקט מסויים הוא היה צריך להזמין מחשבים ניידים.
הוא קיבל את המחשבים כפי התקציב של החברה והכל בסדר.
לאחר זמן מסוים הוא שמע שמי שקונה מחשב מהחברה שמננה הוא קנה מקבל תיק מתנה.
הוא התקשר לשירות הלקוחות ושאל מדוע הוא גם לא קיבל, במיוחד שהוא עשה הזמנה גדולה. אז באמת החליטו לתת לו מתנה ושלחו לו כמה תיקים.
החברה של אבי לא צריכה את התיקים הללו, והיא בכלל לא התכוונה לקבל אותם. הם כבר נמצאים כמה זמן אצל אבא שלי, האם מותר לי לקחת אותם?
אבא שלי טוען שהחברה לא חפצה בהם מן הסתם.

תשובה:

שלום רב,

מצד הלכה התיקים הם של החברה. אכן מסתבר שלחברה אין צורך בתיקים, אבל אין היתר להשתמש בהם על בסיס השערה בלבד ויש לקבל הסכמה מפורשת ממי שיש לו את הסמכות לכך.
אינני יודע מה התפקיד של אבא שלך בחברה ועל כמה כסף הוא רשאי להחליט לפי שיקול דעתו, אבל בהחלט ייתכן שיש לו את הסמכות להחליט בקשר לתיקים שבין כך אין לחברה צורך בהם.

מקורות:

התיקים ניתנים לכל לקוח ומשום כך הם של המשלח. שהרי אפילו תוספת בדבר שאין לו קצבה של המשלח, כל שכן אם יש קצבה להוסיף לכל לקוח. עיין בשו"ע חו"מ סי' קפג סעיף ו.