לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

הדלקת נרות שבת בחשמל

האם רק מנורת אגס נחשבת שמותר להדליק במקום נר שבת? ועם אפשר מקור תודה מראש!2 למה דוקא מים מטהר?תודה מראש!

תשובה:

שלום רב

גם בנוגע לנורת ליבון [אגס] נחלקו הדעות, יש שחששו שהואיל ואין שמן במנורה והיא ניזונת מדבר שאינו קיים כרגע לא מועיל להדליק בה נר שבת, אולם בשבעת הצורך אכן הסכימו הפוסקים שניתן לקיים בה מצות נר שבת. הרחבה על כך ראה כאן. בנוגע לפלורוסנט או לדים יש שפיקפקו שלא ניתן לברך עליהם כיון שאין בהם אש, אלא שאדם שאין לו כל אפשרות אחרת ידליק כאלו כדי לקיים את תכלית המצוה שיהיה אור בשבת. אולם דעת הגרי"ש אלישיב שאפשר לברך.

ומכל מקום נראה שיש לייחד נורה מיוחדת ונוספת לכבוד שבת, שכן בתאורה רגילה של הבית לא ניכר כלל כבוד השבת.

על הסיבה לכך שדוקא מים מטהרים, ראשית זו גזירת הכתוב, אולם יתכן ששורש הענין הוא משום שמים מסמלים תמיד את מידת החסד והטהרה אף היא מקורה במידה זו.

מקורות:

על הדלקת נרות שבת באמצעות חשמל, ראה שו"ת בית יצחק יו"ד סי' קכ, מלמד להועיל סי' כז, דבר אליהו סי' לט, אחיעזר ח"ג סי' ס. הסוברים שלא לברך על חשמל [אפילו נורת ליבון], לבושי מרדכי תליתאה או"ח סי' נט, פקודת אלעזר סי' כב, אולם הכרעת הגרי"ש אלישיב לברך כדעה הראשונה, וראה הלכות שבת בשבת עמ' קנג שלדעתו ניתן אף לברך על נורת פלורוסנט.