אם עובד ללא תלוש זכאי לדמי הבראה

אדם שעבד לא רשמי. האם זכאי בבי"ד לדמי הבראה?
ובהנחה שהתביעה התגלגלה לבית משפט האם מותר או ראוי לתבוע שם דמי הבראה [באותו עובד לא רשמי]?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אין הבדל בין עובד עם תלוש לבין עובד ללא תלוש.

באופן כללי החוק קובע מדין 'מנהג המדינה', אבל אם ידוע שבמוסד פלוני לא נהוג לשלם דמי הבראה, מנהג המוסד הספציפי גובר על מנהג המדינה.

אינני יודע כיצד התגלגלה התביעה לבית משפט, אם בהיתר או באיסור. במקרה שתובעים בבית משפט ברשות בית דין, מותר לתבוע הכל. אבל, כאשר מגיעים לשלב הוצאה לפועל, יש לברר עד כמה מותר להוציא.

מקורות:

לעניין זכויות העובד עיין עלון המשפט גליון 33 עמוד ד. לעניין מנהג של מוסד מסוים עיין בשו"ת אגרות משה חו"מ ח"א סי' עו.