שומר במשמורת לילה שנרדם בעבודתו

שלום כבוד הרבנים,

אני עובד באבטחה בבית אבות, ולפעמים אני צריך לעשות משמרת לילה. במשמרת הלילה אני צריך לשבת בלובי של בית האבות ולהיות זמין למקרה שיש קריאת אחות מאחד החדרים, ולהשגיח שלא נכנסים אנשים שלא אמורים להכנס לבית האבות.
לפעמים מאד קשה להשאר ער כל הלילה לבד וקורה שאני נרדם. כשאני רואה שאני עומד להרדם אני נועל את דלת הכניסה, ובמקרה שמישהו רוצה להכנס הוא דופק בדלת ואני מכניס אותו.
אני מניח שאם אשאל את בעל הבית אם אפשר להרדם בלילות הוא יגיד שלא, אך למעשה בכל מקרה שצריך אני מתעורר. האם זה שאני נרדם זה נחשב גזל?

תודה.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם הנך נרדם שלא מרצונך, זה טבעי ולא נחשב לגזל. ובמקרה שהנך חושש שתירדם, אכן ראוי לנעול את דלת הכניסה. אבל אם הנך רוצה לנמנם קצת, עליך לקבל את רשות בעלי הבית.

ככל שיש דרישות מבעלי הבית על שעות שינה מחוץ לשעות העבודה, עליך להקפיד למלא את הדרישות.

בטור ושו"ע מובא מה שכתב הרמב"ם שיעקב אבינו זכה לעשירות מופלגת בזכות מה שהקפיד על נאמנות יתירה כאשר עבד ללבן.

מקורות:

לעניין הזהירות למלא את התפקיד בעבודה כראוי, עיין בשו"ע חו"מ סוף סי' שלז.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מה הכוונה "נרדם שלא מרצונך" הוא חייב לישון כמו שצריך לפני העבודה, עליו לשים את הרגליים במים ולנהוג כפי שנהג כהן גדול ביום הכיפורים. אני לא חושב שצריך דרישה מיוחדת של המעביד שהעובד יישן לפני העבודה. פשוט וברור לכל בר דעת שכאשר שוכרים אדם לעבודה בלילה הוא חייב להיות ער ועליו להתכונן לכך.

  2. גם אדם שיושן 8 שעות ביממה, אם משעמם לו הוא נרדם. ולכן קשה להימנע שלא להירדם כלל באמצע הלילה כאשר כולם ישנים וכמעט ואין נכנסים ויוצאים.
    הדרישה לעמוד ולהכניס את הרגליים במים היא מוגזמת ואף שומר לילה בעולם אינו עושה כן.