קריאת כיתובים תחת תמונות בעיתונים וספרי קריאה בשבת

אני יודעת שאסור לקרוא כיתוביות שתחת תמונות בשבת, אבל זה מאד מורכב, כי כל עיתוני השבת והמוספים (לא קוראת חדשות וכו׳ אלא סיפורים וכתבות) מלאים בתמונות כשתחת התמונות כתוב מי ומי בתמונה וכו׳. וכן בספרי הקריאה החרדיים. ובכלל, אם זה אסור אז למה העיתונים שמיועדים לציבור החרדי לקריאה בשבתות יש בהם כיתוביות.

תשובה:

שלום רב

האיסור לקרוא כיתוב תחת תמונה אמור כאשר הכיתוב אמור להורות על ידיעה מסוימת והדבר אינו נעשה לצורך הנאת קריאה, דבר זה דומה לשטרי הדיוטות שנאסרו בשבת. אבל אם יש הנאה בעצם קריאת הכיתוביות, כשם שעצם קריאת הספר מותרת בשבת כך גם אותן כיתוביות.

מקורות:

על עצם הנושא של קריאת ספרי חול בשבת ראה כאן. על איסור קריאת כיתוביות תחת התמונות ראה שבת קמט א ושו"ע סי' שז סט"ו, על כך שדברים שמותר לקרוא בשבת, היתר זה נוהג גם כאשר הם משמשים ככיתוב לתמונה, ראה ארחות שבת ח"ב פרק כב הערה רכה.