גביית שיק בהוצאה לפועל כאשר יש טענה שהוא שימש כפיקדון בלבד

שלום
לפני חודש הלוותי כסף לבעל ציינג'.
בתמורה הוא נתן לי שיק של מישהו אחר שאפקיד אותו.
הפקדתי את השיק בהגיע זמן הפרעון והשיק חזר.
הבן אדם השלישי שעל שמו השיק טוען שהוא לא חייב לבעל הציינג' מאומה ולכן הוא לא מעונין לשלם את השיק. והשיק היה כביטחון אצל בעל הציינג' והוא כבר שילם לו את חובו.
השאלה היא האם מותר לי לתבוע את השיק של אותו אדם בהוצאה לפועל, זאת משום שרק על סמך זה הלוותי את הכסף ולא סמכתי על בעל הציינג' אלא רק אם יביא לי שיק של מישהו אחר ואותו בן אדם שהשאיר השיק אצל בעל הציינג' פשע בכך שהשאיר זאת.
בנוסף אציין כי בעל הציינג' טוען שאותו אדם כן חייב לו את הכסף.

תודה מראש
אציין כי שמעתי שלדעת הרב שפרן ניתן לתבוע בדר"כ שיק בהוצל"פ

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אסור לך לפנות ללשכת הוצאה לפועל. עליך לתבוע אותו רק בדין תורה.

הגר"מ שפרן מתיר לפנות ללשכת הוצאה לפועל כאשר אין שום מקום לוויכוח על עצם החוב. אבל, אם יש ויכוח על עצם החוב, לא ניתן לתבוע אלא בבית דין.

יש לציין, שאם כתוב על השיק 'למוטב בלבד' והשורה של 'לפקודת' הייתה ריקה, לא תוכל לתבוע את בעל החשבון בהוצאה לפועל או בבית משפט, אם ההוא יוכל לשכנע שמסר את השיק לפיקדון בלבד.

מקורות:

לעניין שיק ריק שמופיע עליו 'למוטב בלבד' עיין בתיק א 058387/03 ובתיק ע"א 2010/05.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב

    האם במקרה שבעל הצ'ק מודה בחוב אבל טוען שמסיבות שונות לא סוכם עדיין להפקיד את צ'ק הבטחון והוא רוצה להתדיין רק מול הצ'יינג' שאצלו היה הצ'ק. האם אז מותר להעביר הצ'ק להוצאה לפועל?

  2. אם לדבריו יש לו טענות אשר אם הן יתקבלו הוא לא יצטרך לפרוע את השיק, או לפחות לא במועד זה, אסור לפנות ללשכת הוצאה לפועל.