תפילת שחרית לנשים – מה אשה חייבת לומר בתפילת שחרית?

שלום,
אני בתהליכי גיור..
רציתי לשאול מה אישה מחויבת לקרוא בתפילת שחרית ( מקוצר ) נוסח אשכנז, אם ישנה אפשרות פירוט על כל דבר וציטוט
תודה :)

תשובה:

שלום רב

ראשית חייבים להזכיר שכרגע את לא מחוייבת בשום דבר.

לאחר הגיור, החיוב הוא ברכות השחר כולן, כולל ברכות התורה, וזאת משתי סיבות: א. נשים מחוייבות ללמוד את ההלכות הנוגעות להן. ב. משום שחייבות שבאמירת פרשת התמיד כדלהלן. מלבד זאת, אשכנזיות יכולות לברך גם ברכה על מצוה שאינה מחוייבת בה [כל זה מבואר בשו"ע סי' מו ומז סעי' יד ובביאור הלכה שם]. לאחר מכן יש לומר פרשת התמיד. פסוקי דזמרא נוהגים גם בנשים כיון שענינם הכנה לתפילת שמונה עשרה שכפי שיבואר נשים חייבות בהן, אלא שלחיוב זה יש גם שיעור מינימלי של ברוך שאמר אשרי ישתבח. ברכות קריאת שמע וקריאת שמע נשים פטורות מהן, כיון שהן מצוות שהזמן גרמן, הואיל וזמן קריאת שמע הוא עד שלוש שעות ביום וזמן ברכותיה עד ארבע שעות, אלא שכאמור אם רוצות לאומרן – מותר, כל זה בשו"ע סי' ע ומשנה ברורה שם. אלא שיש להן לומר לפחות פסו ראשון של שמע כדי לקבל על עצמן עול מלכות שמים. תפילת שמונה עשרה גם נשים חייבות בה כמבואר בשו"ע בסי' קו, וראה דעות הפוסקים בטעם הדבר במשנה ברורה שם.

בהצלחה רבה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אכן לגבי ברכה זו נחלקו הדעות כפי שהביא בהרחבה במשנה ברורה בסי' ע, שכן מצד אחד מצוה זו נוהגת ביום ובלילה וא"כ אינה מצות עשה שהזמן גרמא, ומאידך הואיל ויש מצוה להזכיר זאת ביום ובלילה נמצא שהן שתי מצוות שונות אחת ביום ואחת בלילה שכל אחת מהן יש לה זמן או יום או לילה, וא"כ היא מצוה שהזמן גרמא שנשים פטורות ממנה, ומספק אכן יש להחמיר.