הגניבה הוחזרה לאחר שהשומר שילם ובינתיים הוזלה

רחל השאילה ללאה עגילים בשווי 1200 ש"ח. זמן מה אח"כ לאה נכנסה להליך גירושין ובעלה ששאף לחלק את הרכוש נטל את העגילים הנ"ל. לאה שלמה לרחל 700 ש"ח כפיצוי. אחרי שנתיים בעלה של לאה החזיר את העגילים והיא רוצה להחזיר אותם לרחל ולקבל את כספה. רחל מסרבת להחזיר כסף תמורת העגילים בטענה שעגילים כבר יצאו מאופנה ואינם שווים את הסכום 700 ש"ח – בקיצור, אין לה בהם ענין. ילמדנו רבינו, הדין עם מי?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

לכאורה הדין תלוי במחלוקת הפוסקים ולא ניתן לחייב את רחל להחזיר את הכסף.

מקורות:

במקרה זה העגילים נגנבו על ידי בעלה של לאה ולאחר שנתיים החזיר הגנב את הגניבה. אם העגילים היו מתייקרים, הייתה לאה זוכה ביוקר לכל הדעות, כיון שהסכימה לשלם מרצון. עיין רמ"א חו"מ סי' רצה סעיף ב. במצב זה שהעגילים הוזלו לכאורה תלוי במחלוקת אם השומר קונה את עצם החפץ או רק את היוקר, עיין ש"ך שם ס"ק יא וקצות סוף סק"ד. ועיין גם במאירי ב"מ דף לה ע"א.