שוכרת שעשתה עסקים בדירה והשכירה לתיירים

כבוד הרב
השכרתי את דירתי לצורך מגורים לבחורה שהציגה עצמה כשכירה המחפשת דירה לגור. בעקבות הפרת חוזה מצידה התגלה לי כי הדירה שימשה לניהול עסקיה כמו: עריכת סדנאות, הפעלת בוטיק, ואפילו השכירה את דירתי לתיירים על בסיס יומי וכל זאת במשך שנתיים. לציין כי יש בידי הוכחות שעסקה בכל הנאמר גם לפני שערכה איתי חוזה ויש לי מסמך שמצאתי באינטרנט שמתארת הבחורה כמה רווחים עשתה. מה הדין לגבי כל הכספים שהרוויחה על חשבוני?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

עריכת סדנאות לא אמורה להיות שינוי מהחוזה, אם אין לכך התייחסות מפורשת בחוזה. אבל השכרה לתיירים כאשר יש קצת רהיטים בדירה, היא שינוי מהחוזה.

ככל שהיא קיבלה מתיירים על הדירה יותר כסף מדמי השכירות, יש מקום לתבוע את ההפרש. אבל על עריכת הסדנאות, התשלום הוא על העבודה ולא על הדירה, ולכן אין מקום לתביעה, אלא אם כן יוכח שבמקרה של עריכת סדנאות דמי השכירות המקובלים בשוק גבוהים יותר. לא נראה לי שניתן להוכיח דבר כזה.

מקורות:

השוכר דירה מרוהטת שיש אפשרות להבריח את הרהיטים, אסור להשכירו לאחרים לכל הדעות, עיין סמ"ע סי' שטז סק"א. במקרה שאסור להשכיר, הריווח של המשכיר, עיין רמ"א חו"מ סי' שסג סעיף י.