רחיצה וחפיפת ראש בשבת

שלום וברכה לכבודו,
האם מותר להשתמש בשמפו בשבת ולחפוף בו את הראש?

תשובה:

א. אף על פי שמעיקר הדין מותר להתרחץ במים קרים בשבת, מנהג ישראל שלא לרחוץ אלא את האברים שאינם מכוסים בשערות, כדי שלא יבוא לידי סחיטת השיער. אולם, בימים חמים מאוד ומצטער כשאנו מתקלח – מותר להתקלח, אולם יש להזהר מאוד שלא לבוא לידי סחיטת השער.

ב. השימוש בסבון נוזלי או שמפו באופן רגיל אסור לכאורה, כיון שכמעט ואינני רואה אפשרות שלא יבוא לידי סחיטת השיער, שהרי בשעה שמסבנים את השער המים לא מקלחים בשטף על מקום החפיפה. אולם אם יעשה כך אפשר להקל.

מקורות:

א. על המנהג שלא לרחוץ את כל הגוף שמא יבוא לידי סחיטה, ראה משנה ברורה סי' שכו ס"ק כא, ובס' קצות השלחן סי' פו סעי' ד. בנוגע לסחיטת השער, יש שהחמירו כלל לא לגעת בשערות תוך כדי רחיצה, שכן עצם השיפשוף סוחט מהם מים, אף על פי שבאים להם מים אחרים במקומם. אולם, להלכה, נהגו להקל לרוחצם ובלבד שלא ישפשף בגמר הרחיצה. מקורות על כך, ראה בס' שמירת שבת כהלכתה פרק יד הערה א.

ב. על השימוש בסבון נוזלי בשבת והדעות השונות שנאמרו בכך, ראה שמירת שבת כהלכתה פרק יד סעי' יח ושם בהערה מט