סירוס ארנבת נקבה

שלום כבוד הרב,

ברצוני לשאול האם מותר לעקר ארנבת נקבה ע"י וטרינר גוי. הסיבה העיקרית שאני רוצה לעקר היא כי רוב רובם (עד כ85%) של ארנבות נקבות שאינם מפרים ורבים, נחלים בסרטן הרחם.

ראיתי בשו"ע ונו"כ שיש להקל או להתיר לצורך רפואה, אז השאלה שלי האם זה נקרא צורך רפואה (מניעת חולי) והאם מותר לעקר.

תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אסור לסרס ארנבת ע"י גוי כפי שמבואר בגמרא ונפסק בשו"ע אבה"ע סוף סי' ה'

מקורות:

איסור סירוס בידים, הוא משום "ובארצכם לא תעשו" כמבואר בחגיגה יד,ב. יש אמנם נידון לגבי סירוס לצורך רפואה – רפואת האדם, אם מותר ע"י גוי, משום שהשאלה אם התירו פסיק רישא באמירה לגוי. אבל שאין זה נוגע לענין רפואת הבהמה. כמו כן הרמ"א כתב שם בסוף הסי' כי כל דבר שזה לרפואה או לצרכיו אין בזה משום איסור צער בעלי חיים. וגם זה מדבר על רפואת האדם. אולם שם לא מדובר על סירוס בידים, כי ודאי שלצורך האדם לא התירו איסור סירוס. ורק איסור צעב"ח הותר לצורך האדם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. איפה ראית שאיסור סירוס בנקבות הוא רק בגלל איסור צער בעלי חיים. סירוס בידיים הוא איסור בפני עצמו, גם בנקבות. ראה בביאור הגר"א (סי' ה' ס"ק כה) שהביא מהתוספתא שזה איסור דאורייתא. אע"פ שיש חולקים וסוברים שזה איסור דרבנן. מ"מ סירוס בידיים הוא איסור בפני עצמו ולא קשור לאיסור צער בעלי חיים.