שכר נוסף הניתן על עבודה בשבת האם נקרא הבלעה המותרת?

שלום רב,
אני עובד בחברת אבטחה בבית אבות, בדרך כלל בימי חול בלבד. נתבקשתי לעבוד בשבת, כמובן ללא עשיית מלאכות אסורות בשבת. ביומן עבודה אני צריך לרשום את המשמרות שאני עובד בשבת, ובתלוש מופיע סעיף של מספר שעות שבת עליהם אני מקבל תוספת תשלום של 50%. האם זה נחשב בהבלעה או שרואים כל משמרת בפני עצמה?

תודה.

תשובה:

שלום רב

בענין זה יש לחלק, אם אתה מחוייב כחלק מתנאי העבודה לעבוד בשבת, אף שהשכר הניתן על משמרת זו גבוה יותר והדבר מצויין בתלוש נחשב תשלום זה נחשב כהבלעה, אולם אם אינך מחוייב לעבוד בשבת, כיון שניכר בתלוש השכר הנוסף יש להחמיר. אולם את השכר הבסיסי הרגיל ניתן לקחת כיון שלגביו נחשב הדבר הבלעה. אם ניתן לקבוע עם המעסיק תוספת שכר לא עבור המשמרת אלא עבור ההגעה בערב שבת או טירחה נוספת שנגרמת לך מהעבודה הזו ניתן יהיה להתיר זאת. אינני יודע אם זה מעשי כשאתה עובד מול גוף גדול ומסודר.

מקורות:

ראה בהרחבה בשמירת שבת כהלכתה פרק כח הערה קלד קלה, ובארחות שבת פרק כב הערה קנח שהקילו באופן הראשון כאמור.