מעלית בשבת על ידי גוי לצורך חולה

שלום רב:

שאלתי היא:
יש אדם חולה לב (לחץ דם גבוה ודופק לא-סדיר [atrial fibrillation]) והוא נוטל שלוש תרופות (אחת להורדת לחץ הדם, אחת לסידור הדופק ואחת לדילול הדם [כדי למנוע שבץ-מוח]). הוא גם סובל מקוצר-נשימה רציני. הוא גר בבניין-מגורים בדירה קטנה בקומה החמישית, כי לא מצא דירה אחרת עם שכר-דירה המתאים לתקציב שלו.
א האם הוא יכול להשתמש במעלית רגילה בשבת, כאשר גוי משתמש בה לצורך עצמו ולוחץ על הכפתורים?
ב האם הוא יכול ללחוץ בעצמו על הכפתורים דרך "שינוי", בזמן שאין גויים נמצאים ומשתמשים במעלית לצורך עצמם?

תשובה:

שלום רב

ראשית ברור, שאדם כזה אסור לצאת מהבית בשבת. שום דבר לא מצדיק הקלה באיסורי שבת, לא תפילהבמנין ולא לפגוש חברים, עליו להתפלל בבית ולשהות שם מכניסת השבת ועד צאתה.

במקרה שכבר יצא מהבית ועתה הוא צריך לחזור, לכתחילה עליו לעשות כך: לעלות קומה במדרגות, לשבת על המדרגה העליונה כמב דקות לנוח, וכך להמשיך עד שיבוא לביתו, אם גם זה קשה לו, יוכל לעלות יחד עם הגוי העולה לצורכו, אך לא על ידי שהוא עצמו לוחץ על כפתורי המעלית בשינוי.

הסיבה לכך שאין להקל ללא צורך בנסיעה על ידי גוי, היא א. משום זילותא של שבת. ב. מצוי בזה מכשולות רבים, שהרי במעלית יש עין אלקטרונית, וכאשר היהודי נכנס ויוציא מהמעלית הוא מפסיק את הקרן אור שהיא שולחת וגורם לפעולות חשמליות. אלא שאם אין דרך אחרת מותר לנסוע עם הגוי ואף לצוות עליו לנסוע לצורך הישראל כדין חולה שאין בו סכנה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. כבוד הרבנים
    צריכים להביא דעות רבנים חשובים כמו הראשון לציון הרב בן ציון חי עויאל, הרב יצחק עבדי, הרב יוסף דב סולובישיק וגם שמירת שבת כהלכתה והרב שלמה זלמן אועירבך

  2. כבוד הרבנים
    הרב עוזיאל אומר בפסקי עוזיאל סימן טז
    הרב יצחק עבאדי יש לו אתר kashrut.org איפה הוא מדבר ישר לענין
    הרב יוסף דב בספר באנגלית mentor of generation מאת זאב אלף
    והידוע הרב אועירבך במנחת יצחק על אודות חשמל בשבת