אם בן ישיבה חייב לשלם מיסים

האם תלמיד ישיבה יכול להימנע ולא לשלם מיסים או שיש בזה בעיה משום גזל?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ההגדרה להיפטר ממסים איננה 'בן ישיבה' אלא תלמיד חכם. ועיין ש"ך חו"מ סי' קסג ס"ק יד.

לעניין הפטור בזמנינו עיין שו"ת יחווה דעת ח"ה סי' סד.

יש לציין שאף תלמיד חכם חייב בכל צרכי ציבור, כמו שהוא חייב לשלם וועד בית, ואינו פטור אלא מהוצאות שמירה ומגזירות המלכות. בעבר, צרכי הקהילה היו נגבים על ידי ראשי הקהל והמסים של המדינה היו בגדר גזירות על הציבור שתלמידי חכמים אינם אשמים בהם. אבל, בזמנינו המסים כוללים הרבה צרכי ציבור שאף תלמידי חכמים חייבים בהם. לעניין הדברים שתלמיד חכם חייב או פטור עיין שו"ע יו"ד סי' רמג.