נסיעה עם חולה ביום טוב

ב"ה
שלום וברכה.
תודה.
בליל שמיני עצרת אימי שתחיה היתלוותה ללוות את אבי שיחיה באמבולנס לבית החולים.
היא הייתה מאוד מבוהלת ואני ואחי (שנינו חוזרים בתשובה ב"ה) חששנו מאוד גם לה וגם לאבי, והחלטנו לנסוע אחריהם ברכב.
אחרי לילה ארוך חזרנו יחד כולנו בבוקר ברכב.
אני לא יודעת אם נהגנו כהלכה, רק יודעת שלא יכולנו אחרת בזמן הנתון, וגם לא היה לנו את מי לשאול מאחר וזה היה חג, והכל היה דחוף.
ודבר נוסף, קניתי קפה לכולם במהלך השהות בבית החולים מבית קפה שסמוך למקום, הרגשנו שזה ממש צורך נפש, כי במיון לא נתנו שתיה חמה, וכולנו היינו מאוד מתוחים ועברו שעות.
אמנם זה כבר היה וב"ה שהשם ישמור על כולם,
אך רוצה לדעת מה ההלכה.
תודה רבה על הכל.

תשובה:

שלום רב,

כפי שכבר כתבת, זה היה… רק כדאי שתדאי לפעם הבאה.

כידוע, פיקוח נפש דוחה שבת, ואפילו ספק קל של פיקוח נפש דוחה שבת. לכן מותר לחלל שבת לצורך חולה שיש חשש לבריאותו. יתרה מזו, ישנם חולים שמותר להם לקחת עמם מלווים למרות החילול שבת הכרוך בזה, כי גם זה נצרך לצורך פיקוח נפש. וכבר אמרו חז"ל כי יולדת צריכה שיבואו איתה כדי שתרגע ולא תסתכן. אולם במקרה זה, אני לא חושב שהיה השפעה כלשהי על האב המסכן את חייו, אם אתם גם הייתם נוסעים או לא. שכן כבר היה לו מלווה – האמא. הסיבה שאתם נסעתם היה רק בגלל החשש שלכם, וזה כבר לא פיקוח נפש. היה עדיף לומר תהילים לרפואתו. אבל להבא, בעזרת ה' הוא יבריא, ולא תאלצי להסתפק שוב בדבר.

לגבי השתיה שרכשת עבור כולם. אני מבין שכוונתך לשאול האם זה מותר בגלל שזה 'אוכל נפש' שמותר ביום טוב. שכן פיקוח נפש ודאי אין בזה, שהרי מים היה בשפע… אכן שתיית קפה זה ממש צורך אוכל נפש. אבל צריכים לשים לב, לא כל מלאכה לצורך אוכל נפש מותר ביום טוב. בישול התירו לצורך אוכל נפש. אבל השימוש בחשמל לא הותר, כמו כן הרכישה עצמה אסור מדרבנן.

בעזרת ה' האבא יבריא במהרה ושיהיה הצלחה לכולם

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ב"ה
    אמן!
    ותודה רבה.
    … אני לא יכולה לפרט כאן, אך זה היה מאוד מלחיץ, וממש לא יכולנו שלא להצטרף..
    אם הייתי נשארת בבית מבלי לדעת דבר אני בעצמי יכולתי להיות חלילה בסכנה.
    האם בכ"ז יש מקרים יוצאי דופן על פי ההלכה?
    תודה שוב.
    ושנשמע רק בשורות טובות אמן.

  2. אם אכן את באמת חושבת שאם לא היית יודעת דבר עד לאחר השבת או החג היית בסכנה, ודאי היה חובה עלייך לנסוע. שכן גם ספק פיקוח נפש דוחה שבת. אולם הסיטואציה היא נדירה ביותר, בגלל שאדם בריא גם כשהוא מלא בדאגות אין סכנה לבריאותו.

    אין יוצא דופן בהלכה. אבל ישנה הלכה כללית של פיקוח נפש דוחה שבת, וכל סיטואציה צריכה להבחן בהתאם המציאות.

    נחת מהילדים אני בטוח שיש לאבא שלכם. העיקר שגם יהיה לו הרבה בריאות ואריכות ימים.