חוב של שני שותפים מלפני שנים רבות

בס״ד

רבני בית ההוראה, שלום,

לפני כ-8 שנים עסקתי במוזיקה לפרנסתי יחד עם שותף וביקשנו נגן גיטרה שיקליט לנו קטעים מסוימים למוזיקה שלנו , תמורת זה סיכמנו על תשלום של 100 יורו לנגן. החוב הזה נשכח, אני נפרדתי מהשותף וחזרתי בתשובה לפני 5 שנים. מה עושים עם חוב כזה?
אני מאמין ששותפי לשעבר בכלל לא איכפת לו מזה, ואם היינו משלמים לנגן אז, כל אחד היה נותן 50 יורו. יתכן גם שהנגן הזה שכח מהחוב.

אודה לתשובתכם,
גמר חתימה טובה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

תנסה לברר על המנגן כדי ליצור איתו קשר. אם תצליח לעשות כן בקלות, שלם לו 50 יורו, אם אתה או הוא זוכרים שלא שילמת. אם שניכם מסופקים, ראוי להתפשר. בכל מקרה, אינך חייב לשלם לו את החלק של השותף.

מקורות:

אינו חייב לטרוח הרבה כדי להשיג את המנגן, משום שלא מדובר בהשבת גזילה, אלא בתשלום חוב שהיה מוטל גם על המנגן לטפל בגביית החוב. לגבי החלק של השותף הרי הוא ערב (עיין שו"ע חו"מ סי' עז סעיף א). ואפילו אם השותף יסרב לשלם, הרי הוא פטור, משום שהמנגן אשם בכך שלא תבע את החוב עד היום. עיין שו"ע סי' קלא סעיף ד ורמ"א שם.