להצטרף עם לקוח אחר כדי לקבל הנחה על כמות

שלום, רציתי לשאול, בחנות מסוימת יש מבצע על קניה של עשרה ספרים, במידה וחברי החליט לקנות מאותה חנות לפחות שלשה ספרים, אך עדיין לא השיב תשובה לבעל החנות לגבי כמות הספרים הנצרך לו. אך לעצמו ידע שיקנה שלשה ספרים. האם אני יכול להציע לו לקנות ממני את הספרים שהוא רוצה, אם החשבון הוא שאני אקנה עשרה ספרים כדי לקנותם במבצע? האם יש בזה משום יורד לאומנות חברו?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

היות וגם אתה קונה מאותה חנות ובעל החנות ירוויח גם אם הוא יקנה דרכך, לא נראה לי שיש בכך איסור.

מקורות:

בדרך כלל יכול להיות איסור לתפוס לקוח מדין 'מרחיקין מצודת הדג', עיין שו"ת חתם סופר חו"מ סי' עט. אבל במקרה זה, הרי בעל החנות ירוויח גם אם הלקוח יקנה דרך השני, רק שיקבל הנחה. ולכן, הרי זה דומה למי שישכנע לקוח להעדיף לקנות בחנות במחיר מבצע וכדו'.