מתווכים שותפים שאחד חוזר בו לאחר הסכם והשני לא

מתווך עסקאות פנה אלי בהצעה לתווך לי מפיץ למוצר שלי ונפגשתי אתו ועם השותף שלו לאחר שחתמנו על סכום עמלה x הוא חזר בו ואינו מוכן בסכום הזה אלא בסכום גבוה יותר, השותף שלו כן מוכן בסכום זה, האם מותר לי לעבוד עם השותף ישירות והאם אצטרך לשלם גם לראשון שיצר את הקשר?

תשובה:

שלום רב,

מותר לך לעבוד עם השותף ואף להעביר לו את התשלום שסוכם. אינך חייב לשלם לראשון ישירות, אלא לשותף שעבד אתך והוא יסתדר עם הראשון כיצד להתחלק.

מקורות:

לכאורה המתווך הראשון חייב לעבוד על פי ההצעה הראשונה לאחר שחתמו חוזה הנחשב לקנין 'סיטומתא'. ואינו יכול להיפטר בטענת 'פועל יכול לחזור אפילו בחצי היום' משום שהוא מוגדר לקבלן שאינו עובד לפי שעה. וגם משום שיש סוברים שאם היה קנין אפילו פועל אינו יכול לחזור, עיין ש"ך חו"מ סי' שלג ס"ק יד.
גם אם נאמר שהשותף הראשון יכול לחזור ולא לעבוד, ודאי שאינו יכול למנוע מהשותף השני או מהלקוח מלעמוד בהסכם.

אם משלמים לשותף אחד נפטרים מכל החוב. עיין בש"ך חו"מ סי' עז ס"ק יט שאפילו אם שותף אחד מחל נמחל החוב, ואף שהאחרונים חולקים עליו לעניין מחילה, מכל מקום פשוט שאם פרע לאחד הוא נפטר מהחוב גם כלפי השני.