אתרוג מרוקאי

שלום
שמעתי שיש הידור מיוחד באתרוג מרוקאי (נ"ל בעניין הייחוס) האם נכון הדבר? האם יש איזה ספק בכשרותו? האם יש סיבה להמנע מליטלו? (אשמח לכמה שיותר מקורות בנושא וחוו"ד מפוסקים ופוסקי זמננו האשכנזים).

תשובה:

שלום רב,

אכן ישנם רבים המקפידים ליטול זן מרוקאי.

באתרוגים ישנם כמה זנים, ומאחר שמשך השנים היו אנשים שהרכיבו את האתרוגים עם עץ לימונים, מה שכמובן פוסל את האתרוג. ואין יודעים האם האתרוג הוא מורכב או צאצא של מורכב, לכן אנשים מקפידים לקחת אתרוג שיש עליו ייחוס שאינו מורכב. לכן יש מקפידים לקחת זן מרוקאי ממרוקו ששם לא הרכיבו עצי אתרוגים. וכן זן תימני. במשנה ברורה מוזכר אתרוגי קלבריה שזה מקום באיטליה שיש שם אתרוגים המוחזקים שאינם מורכבים. יש שלוקחים זן חזון איש, שזה בעצם צאצא לאתרוג שהחזון איש נטל בסוכות, מתוך הנחה שבודאי הוא נטל אתרוג כראוי. ונהרא נהרא ופשטיה.

רבים מגדולי הרבנים כמו הגרי"ש אלישיב זצ"ל ועוד' נהגו ליטול כמה זנים של אתרוגים, כדי לצאת ידי כולם, כלומר, שודאי יצא שהוא נטל אתרוג כראוי.