שימוש במוצר שהגיע בשבת במטוס מחו"ל

שלום לכבוד הרב,
הזמנתי מוצר חשמלי מחו"ל בידיעה שאופן הגעתו לארץ הינו במשלוח אווירי של עד 10 ימי עסקים (לא כולל שבתות וחגים) לפי מה שטוענים החברה המתווכת ביני לבין החנות בחו"ל ושהם אחראים על המשלוח של המוצר וכל הכרוך בתשלומי המיסים.
ביום א' לאחר ראש השנה כבר יצרו עימי קשר שהמוצר אצל השליח והוא בדרכו אלי.
בדקתי וראיתי שהמוצר נשלח במטוס בחג. האם מותר להשתמש בו?
תודה !

תשובה:

שלום רב

כיון שלא שכרת אדם שיקח את החפץ בשבת דוקא, אלא זו עבודה בקבלנות והם בחרו לבצע זאת בשבת, אין עליך כל איסור בענין זה, אלא שכדי שלא להנות ממלאכת שבת עליך להמתין עם השימוש עד שיעבור הזמן שלוקח להביא חפץ זה לארץ. נדמה שעתה יום ראשון בערב כבר חלף די זמן והחפץ מותר בשימוש.

בהצלחה

מקורות:

ראה משנה ברורה תחילת סי' שיח.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום.
    אני גם שלחתי בעבר לאתר הזה שאלה דומה וקיבלתי גם את אותה תשובה.
    אבל רציתי לשאול אם זה בדיעבד או לכתחילה גם?
    האם כשאני מזמין משהו האם אני צריך להשתדל ולהתאמץ עד כמה שאפשר שזה לא יגיע בשבת כדי שלא יקרה שיחללו בשבילי את השבת, או לא?
    או שבכלל זה לא נקרא שחיללו בגלל שבמטוס יש עוד הרבה דברים אחרים שלא קשורים אלי ולא באו בשבילי? האם בגלל הנימוק שלי האחרון זה גורם לכך שאיני צריך שזה מותר גם לכתחילה או שזה רק בדיעבד?
    תודה רבה כל המשיבים שליט"א

  2. בלי ספק יש לעשות מה שאפשר שלא יחללו את השבת עבורך. גם אם לא נעשית שום פעולה עבורך [מה שאינו מדוייק כיון שיש איסורים שנעשים באופן פרטני כמו טלטול מוקצה או דיני תחומין] יש לסלוד מכל חילול שבת ולהתרחק ממנו.

  3. שלום.
    חשבתי כבר אתמול בלילה שלא הסברתי את עצמי טוב.
    אני שואל, למשל הזמנתי משהו מחו"ל ולא ידעתי ולא התכוונתי שזה יבוא בשבת.
    וזה בסופו של דבר נחת בשבת, ואת זה אני יודע ע"י שבדקתי באתר של המשלוחים.
    שאלתי היא האם מותר לכתחילה להשתמש בזה או לא?
    ב. האם כשאני לא יודע בכלל מתי זה יבוא, למשל בדואר לא רשום שאין אפשרות לעקוב אחרי זה, האם אני צריך לחשוש שאולי זה בא בשבת ואני הוא שגרמתי למי שבמגדל הפיקוח לחלל שבת בגללי, או לא? ואם לא, אני זה מותר רק בגלל שזה בדיעבד, או שתמיד אני יכול לקנות דברים מחו"ל ולא לחשוש שאולי זה יבוא בשבת, ואני מדגיש, כל עוד שאין לי יכולת לדעת וזה שאני בטוח בזה ממש יבוא בשבת בגללי?
    כי אם זה אסור ורק בדיעבד, א"כ אי אפשר אף פעם לרכוש מחו"ל, כי אולי זה יבוא בשבת, ואיני רוצה לגרום למישהו שיחלל השבת בגללי.
    אני מאוד מקווה שעכשיו אני יותר ברור.
    תודה רבה מראש לכל המשיבים.