סליחות לפני התפילה או לאחריה?

1. לומר עם תלמידים סליחות (גדולים ברי מצוה) לאחר שחרית כדי לאמרם ביתר מתינות וכוונה,
2. מדוע אין דין של תדיר ואינו תדיר למנהגינו שאומרים סליחות לפני התפילה לאחר זמן תפילה,
3. האם מכאן משמע שדין סליחות הוא דווקא קודם התפילה? ומדוע לא כסליחות בתעניות לאחר התפילה?
שאלה 1 דחופה לי ביותר!
תודה.

תשובה:

שלום רב

1. לכתחילה כדאי להקדים מעט את זמן התפילה ולומר סליחות לפני התפילה כנהוג, אבל אם אי אפשר, ניתן לומר איתם סליחות לאחר התפילה.

2. תדיר ושאינו תדיר הוא כלל בקיום מצוות, כאן מדובר בסדר עבודת היום בפנימיות נפשו של אדם, והוא שישכים אדם בעוד ליל [לכתחילה] ינדד שינה מעיניו ויתחטא בפני קונו, ואחר כך יגש לסדר התפילה. אגב הסליחות אינם אלא מנהג וכלל לא שייך בהן כלל זה.

3. אכן לכתחילה כאמור הסליחות לפני התפילה, לא כמו בתעניות שם תיקנו את הסליחות כחלק מסדר התפילה ולא כיחידה נפרדת.

מקורות:

על הזמן הראוי לסליחות והטעם ראה עוד כאן.