המנהג לומר כטובלים פת במלח – ה' מלך וכו'

שלום לכבוד הרב,
יש לי כמה שאלות:
1. האם אני יכול לטבול במלח 3 פעמים ולהגיד ה' מלך
ה' מלך ה' ימלוך לעולם ועד לפני שאני אוכל מהחתיכה של הלחם? ולמה טובלים 3 פעמים?
2. היה אתמול ויכוח בין שני אנשים למה אסור לאכול חזיר. אחד אמר בגלל שלפי מחקרים לנו היהודים זה לא
בריא, והשני ענה לו שזה כתוב בתורה שאסור. השאלה שלי היא: למה אסור לאכול ואיפה זה כתוב בתורה?

3.

תשובה:

שלום רב,

1. אכן יש מנהג כזה, נדמה לי שמקורו הוא מנהג מרוקאי. אבל ודאי שאין לומר זאת לפני האכילה שהרי זה הפסק בין הנטילה או הברכה לאכילה. וראה בשו"ת עמק יהושע (רבי יהושע מאמאן שליט"א, ח"ו או"ח סי' ל') שכתב שלא לנהוג כן מחמת ההפסק. ובספר קרית חנה דוד (ח"ב סי' מט) הזכיר מנהג זה, אלא שכתב לכוון. כלומר, לא לומר בפה, אלא לכוון במחשבתו.

2. הטיבול במלח ג' פעמים הוא עפ"י הקבלה, כך הובא בבאר היטב.

2. השני צודק! אסור לאכול חזיר כי התורה אוסרת עלינו לאכול חזיר. ואין זה משנה כלל מה הטעם, ואם אכן זה בריא או לא בריא. אגב, מטעם זה יש ראשונים שנמנעו מלפרש את טעמי המצוות, כדי שלא כל אחד יבוא ויאמר אם זה הטעם לדוגמא, אז אני חושב שהיום זה בריא, וכד'. אלא את המצוות עלינו לקיימן ככתבם וכלשונם בין מה שאנו מבינים מה הטעם ובין מה שאין אנו מבינים מה הטעם.

ראה בספר דברים פרק יד פסו' ח': "וְאֶת־הַחֲזִיר כִּי־מַפְרִיס פַּרְסָה הוּא וְלֹא גֵרָה טָמֵא הוּא לָכֶם מִבְּשָׂרָם לֹא תֹאכֵלוּ וּבְנִבְלָתָם לֹא תִגָּעוּ". וכן בפרשת שמיני (ויקרא פרק יא פסוק ז').

כתיבה וחתימה טובה