מתווך שהטעה את המוכר בקשר לתכניות הקונה לעשות במגרש

לכבוד הרב שליט"א אבקש מאוד שתשיבו לו דעת תוה"ק בעובדא זו.
ראובן רצה למכור חלק ממגרש שלו וסרסור הציע לו את שמעון שרוצה לקנותו, ואמר ראובן להסרסור שעיקר העיקרים אצלו שלא יעשו שם שום חנות, ולכן רוצה לידע אם שמעון אף חושב או מסופק לעשות שם כן שאם כן אין לדבר ממכר, והבטיח הסרסור ששמעון אמר שבודאי לא יעשה שום חנות, והואיל והסרסור הבטיחו שאינו שום ספק לכן אף לא דיבר או הותנה – ראובן – כלום עם שמעון, והמשיך וביצע המכר, אולם הסרסור שיקר ומעולם לא דיבר עם שמעון על כך, ועכשיו רוצה שמעון לעשות חנות, מה הדין.
בתודה ובברכה

תשובה:

שלום רב,

ברור שראובן אינו יכול למנוע משמעון מלעשות חנות, שהרי מעולם לא התחייב שמעון על כך. (גם אם שמעון היה מתחייב, לא ברור שיש תוקף, עיין שו"ת דברי חיים חו"ב ח"א סי' לא).

כל הטענה שיכולה להיות לראובן, היא שמכר על דעת כך וכך וכיון שהוטעה הוא רוצה לבטל את העסקה. אבל תנאי כפול לא היה וקשה להוכיח שיש אומדנא דמוכח. גם העובדה שאמר כן למתווך ולא לשמעון עושה שמדובר בדברים שבלב.

מקורות:

אם שמעון היה מטעה שאינו רוצה לפתוח חנות והתברר שכבר תכנן מראש לפתוח חנות, היה מקום לבטל את העסקה. עיין בפתחי תשובה אבן העזר סי' לח ס"ק יד שאפילו קידושין יש מקום לבטל כאשר הייתה הטעייה.