עד כמה צריך להזהר שלא להוציא שקר מהפה

שלום וברכה לכבוד הרב, אם חבר שלי אמר לי שהוא יהיה איתי בקשר ובסוף הוא לא קיים בגלל חוסר זמן וכדומה איך אני יכול להאיר או להעיר לו על כך? אשמח מאוד שהרב יביא לי דוגמאות.

תשובה:

לכאורה מן הראוי היה שיעמוד איתך בקשר. אבל אולי כוונתו לומר אם יהיה לי זמן אני אעמוד איתך בקשר.

אין לי דוגמאות. רק עולה לי בראש סיפור מעניין שסיפרה אמו של הגאון ר' הלל זקס שליט"א ראש ישיבת כנסת הגדולה בקרית ספר, שהיא כידוע ביתו הצעירה של מרן החפת חיים עד כמה אביה הגדול הקפיד על דיקדוק ושמירה על המילים שיוצאים מהפה.

החפץ חיים נהג למכור את ספריו משנה ברורה ועוד רק לאחר שעבר עליהם דף אחרי דף לראות אם אין בהם פגם וכד'. ולצורך זה ביתו עזרה לו. פעם אחת היא בקשה ממנו ללכת לבקר חברה, והוא אמר לה כי היא אמורה לבדוק עוד סט או שניים. אז שתלך לבקר את החברה אח"כ. היא ענתה לו שהיא רוצה ללכת עכשיו. ולאחר שהיא תחזור היא תעבור על 10 סטים… (שזה כמובן עבודה מרובה). החפץ חיים התיר לה ללכת. ולאחר שהיא חזרה מצאה על שולחנה 10 סטים… היא מיד רצה לאביה ואמרה לו שהיא לא התכוונה באמת לכך כך הרבה. ענה לה אביה החפץ חיים, כי אדם צריך להזהר שלא להוציא מהפה שלו דבר שקר, ועתה עליה לבדוק את כל ה10 סטים.