עיוור – בקיום מצוות ארבעת המינים

שלום כבוד הרב
אבא שלי התעוור לחלוטין בשנה האחרונה ממחלה בעיניים.
בכל שנה הוא היה רוכש את ארבעת המינים ומברך עליהם בחג
הוא שואל האם השנה בגלל שהוא לא רואה ,האם לפי ההלכה עליו גם לקנות את 4 המינים ולברך עליהם או שרק יתרום את הכסף של עלותם
תודה רבה
מירב

תשובה:

שלום רב,

ודאי שהוא חייב לברך על ארבעת המינים בחג הסוכות ככל יהודי אחר. הוא לא חייב לרכוש בעצמו, הוא יכול לשלוח מישהו, או לברך בשל מישהו אחר (לאחר שהוא יתן לו את זה במתנה על מנת להחזיר – מאחר שיש הלכה שארבעת המינים צריכים להיות שלו). אבל ודאי שהוא חייב לקיים מצווה זו ולברך עליה.

מקורות:

בעצם זו מחלוקת בגמרא (ב"ק פז,א) בין רבי יהודה לחכמים האם סומא [=עיוור] חייב במצוות או פטור מהמצוות. לדעת רבי יהודה סומא פטור מהמצוות. אבל להלכה דעת רוב הפוסקים כחכמים שסומא חייב במצוות מהתורה ככל יהודי אחר. עי' מגן אברהם סי' נד. ובכל אופן, גם לדעת רבי יהודה מדרבנן סומא חייב במצוות. כך שאין כל ספק שזה מצווה גדולה לסייע לאבא לקיים את המצווה כבכל שנה.

שיהיה הרבה בריאות והצלחה

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. בס״ד
    שיטה מקובצת במקומו שם כותב כי אין חיוב לסומא לרבי יהודה במצוות התורה גם לא מדרבנן וכותב להוכיח כן מדברי רב יוסף שהרי אם היה חיוב מדרבנן היה עובר בדבריו על ״לא תסור״ לרבי יהודה סומא פטור לגמרי ורק ממידת החסידות אפשר לסומא לקיים מצוות ומי שלא ראה מאורות מימיו אף חסידות אין כן הלכך היאך יוציא את הרבים ויפרוס על שמע ולרבנן כן שייכת הנאה גם לו כדברי רבי יוסי