בעל רכב שנפגע התבקש לשקר כדי לחסוך בהשתתפות העצמית

שלום וברכה רבה לרבנים החשובים שליט"א הי"ו

נהגת צעירה פגעה בי מאחורה וכאשר אבא שלה הגיע למקום אמר לי תדווח שאני פגעתי בך כדי שתחסוך לי את ההשתתפות העצמית. הוא נהג מבוגר – 1200 ש"ח. ונהג צעיר – 3000 ש"ח.
האם אין בזה בעיה של מפסיד את חברת הביטוח או בעיות אחרות?

בברכה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור,

איסור חמור לומר שהאבא פגע, גם איסור עדות שקר וגם גורם הפסד כספי שלא כדין. עליך לומר את האמת בלבד.

מקורות:

חברת הביטוח חייבת להסתמך על עדותם של המעורבים בתאונה, כל עוד שאין לה סיבה להניח שאינם דוברים אמת, ובית המשפט יחייב אותה על כך. גם בית דין היה מחייב על סמך עדותם של המעורבים בתאונה, אפילו אם הם פסולים לעדות, משום שודאי שהתחייבות חברת הביטוח היא על דעת כן ולא על דעת שלא יהיה כיסוי אלא לתאונה בפני עדים כשרים. ולכן יש בכך איסור עדות שקר, ואפילו בדיעבד המעיד שקר חייב לשלם את הנזק שנגרם בעדותו. עיין שו"ע חו"מ סי' כט סעיף ב.