האם חייבים לעלות לקבר ביום הפטירה דוקא?

האם ניתן לעלות לקבר שלא ביום השנה, אלא יום לפני מטעמי נוחות (לא מצליחים לארגן את הקרובים באותו היום אלא רק ביום לפני)? מנהג עדות מזרח

תשובה:

שלום רב

לכתחילה כדאי מאוד להתאמץ ולבוא ביום המיועד, שכן ביום השנה לפטירה הנפטר נידון שנית למעלה על כל מעשיו בעולם הזה, על פי דרגתו באותה שעה, וזכותו להנצל מן הדין היא על ידי התפילות והאזכרה הנאמרת על קברו, לכן תועלת רבה יש לו מהענין. אולם אם אי אפשר ניתן להקדים או לאחר יום אחד, ובלבד שביום השנה כל אחד בביתו ילמד משניות ויקרא תהילים לעילו נשמת הנפטר ואף יתן צדקה בעבורו. כמובן שי לומר גם קדיש בבית הכנסת ולעבור לפני התיבה כנהוג.