ביאור אמירת הריני כפרת משכבו בשנת האבל

בעל תשובה שנפטר אביו שלא שמר תורה ומצוות, כשמזכירו האם צריך לאמר "הריני כפרת משכבו"
ואם אינו צריך, מה יעשה כדי שלא יגרום לאביו בזיון בחסרו מלאמר זאת, וגם מה יעשה שלא ירע שם וכבוד משפחתו וילדיו?
ועוד שאלה, בעלותו לתורה הגבאי אינו יודע מיהו אביו וקוראו יעמוד הרב פלוני בן ר' אלמוני, ויש בכך תוספת ר' לאביו שאינו זכאי לה, האם לתקן את האמור בפי הגבאי, שהרי מצינו בדיני הספד שתוספת שבח לנפטר מעוררת עליו קיטרוג בשמים, ח"ו ?
תודה

תשובה:

שלום רב

ראשית נראה לי שיש כאן טעות. כאשר אומרים הריני כפרת משכבו אין הכוונה שאדם מקבל על עצמו להענש במקום אביו אף שכן נראה מפשטות דברי רש"י, שהרי כבר הקשו האחרונים שאין אדם מת ללא עוון וכיצד יתכן שהאב יחטא והבן יענש? אלא ביאור הענין כך הוא, בכפרת עוונות ישנם שני דרכים, האחד על ידי לימוד תורה ומעשים טובים, וזה כמובן שייך רק בעולם הזה, והשני על ידי מתן עונש. ונתחדש כאן, שהבן יכול לתקן את מעשי אביו על ידי מעשיו הטובים. כך פירש בס' מעבר יבוק שפת אמת פרק כא, וכך מוכרח, שאל"כ השאלה אינה נוגעת רק באדם שאינו שומר מצוות שהרי אין צדיק אשר יעשה טוב ולא יחטא, ומי הוא שרוצה לקבל עליו עונש על מעשים שלא עשה.

בנוגע לעלייה לתורה אין חשש, ראשית התואר ר' אינו כבוד מיוחד, אלא נימוס מקובל בין דתיים. ב. וזהו העיקר, לא שמעתי מעולם שעל הבן מוטל למנוע מאביו כבוד מיותר… עליך מוטל רק להרבות בכבודו לכל השאר ידאגו כבר אחרים…

בשורות טובות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. עלי מוטל להרבות בכבודו, מובן שזה על ידי תו"ת ומע"ט,
    אבל שיתנו לו כבוד כי יחשבו שהוא שותו"מ וצדיק, הוא גניבת דעת, ועוד שאני אהנה מן הכבוד הזה. וכמו שכתבתי קודם הרי בהספד חוששים שיבולע אם הרבו בכבוד מי ששומתו"צ, כ"ש מי שאינו
    אם הם שתי רעות, שאני אהנה מכבוד ששקר יסודו
    והוא חלילה יענש כי משבחין אותו במה שאין בו