מהו הזמן המותר בתספורת לאבל?

אני באבל על אבי ת.נ.צ.ב.ה אחרי 30 ימים ובשנת האבל
עברו כחודש וחצי מהשבעה ומישהו האיר לי שאני נראה מוזנח
האם אני יכול להסתפר?יתכן שאמר זאת גם בגלל הזקן שגדל
אחרי שקצצתי אותו.
שאלה נוספת אם נותנים צדקה מעטה האם זה פוגע או לא מכבד את הנפטר??
תזכו למצוות

תשובה:

שלום רב

מעיקר הדין, איסור התספורת הוא באחד משני האופנים: או שלושה חודשים לאחר הפטירה [ויש מקילים שלושה חודשים לאחר התספורת האחרונה] או לאחר שלושים יום אם גערו בו חבריו שהוא נראה מוזנח כלשונך. לכו, תוכל באופן כזה להקל ולהסתפר.[ראה רמ"א סי' שצג סעי' ד, מהר"ם שיק יו"ד סי' שעא שהשיעור הוא ג' חודשים מהתספורת האחרונה, אך ראה שם שמנהג העולם להחמיר ג' חודשים מהפטירה. וראה שדי חמד אבלות אות יט בהרחבה שעל ידי גערה כבר לאחר השלושים מותר].

אדם שמתגלח [בזקן] בדרך כלל, רשאי לגלח זקנו מיד לאחר השלושים, כיון שניוול גדול הוא לו.