האם מותר לפתוח משקה קפוא איגלו או שלוק בשבת?

למדתי שאסור לעשות חור בשקית חלב אא"כ מרוקנים את תוכנה, לפי זה האם מותר לעשות חור באיגלו/אייס/שלוק ולהשאיר את המיץ הקפוא בתוך השקית ולמצוץ ?.
במידה שאסור האם יש אופן שבוא הדבר מותר ?

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

אלו שהחמירו בענין זה בשקית חלב, טעמם הוא משום שהחלב שוהה בתוכה זמן רב, ובכל פעם משתמשים רק מעט, ונמצא שיש לשקית שימוש של כלי. ובפרט, שמקפידים לעשות פתח נאה כדי שהחלב לא ישפך בצורה בלתי מבוקרת. כמו כן הוסיפו ששקית החלב קשיחה ומשמשת לעיתים ככלי גם לאחר ריקונה. כל הטעמים הללו אינם שייכים בעשיית חור בשקיק איגלו או שלוק, שכן שותים משם מיד את כל התכולה, ולא משמרים את התכולה בתוכה לשימוש אחר. ואף הפתח אינו נאה.

אלא שיש שצידדו להחמיר בכלל שלא לאכול איגלו בשבת משום איסור נולד, ראה דבריהם בס' ארחות שבת פרק ד הערה פד, וראה שם שמעיקר הדין אין בכך איסור כלל.

מקורות:

ראה ארחות שבת פרק יב הערה טז.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. האם הו"ה גם לגבי פחית שחוץ מאיסור מחתך, אין זה נחשב לעשית כלי כיון שתכולתו נגמרת מיד, ומה שהפתח ע"י השינים איו זה נחשב לשינוי כי גם בחול פותחים כך,
    וכן לקבל דעתכם באיגלו ארוך ששוברים באמצע, שהרי גם בזה תכולתו נגמרת מיד, ואין פיתחו כ"כ נאה.
    אשמח לקבל תשובה

  2. פחית משקה אכן עיקר החשש הוא מחתך ראה התכתבות גדולה מאוד בענין זה של הגרש"ז אויעקבך בשו"ת מנחת שלמה ח"ב.
    על איגלו הארוך כתבנו כאן בתשובה ומכונה בפי הילדים שלוק.