משמעות העונש בעולם הזה ובעולם הבא

ידוע שהכל זה לטובה איך זה מתיישב עם זה שלעיתים השם נותן את כל הטוב שמגיע למישהו בעולם הזה ושומר לו את הפורענות לעולם הבא איך זה לטובה? אז בעצם אי אפשר לדעת שאפילו ייסורים זה לטובה?

תשובה:

שלום רב

בסופו של דבר כל עונש הבא לאדם הוא לטובתו, כדי לכפר על חטאיו ולזכך את נשמתו שתהיה ראויה לבוא לגן עדן. גם אדם שתחילת דרכו לאחר המוות היא בגהנום או במקומות גרועים יותר, סופו שיגיע להתענג על השם ולהנות מזיו שכינתו, ורק אותו זיכוך יאפשר לו להגיע לשם. אמת שכחלק מענין השכר ועונש הוא שלעיתים אדם מקבל את עונשו על חטאיו דוקא בעולם הבא שדינו חמור יותר מהכפרה בעולם הזה שאינה נחשבת לכלום לעומתו, אולם גם זה חלק מהכפרה אותה הוא נצרך, שיקבל עונש חמור יותר. אבל עדיין המשמעות של העונש היא תמיד כפרה ולטובת הנשמה החוטאת.