האם מותר לאשכנזי להתחיל סליחות כמנהג הספרדים? / מה זה עבודת ה' בשמחה?

שלום וברכה כבוד הרב

הבנתי שהספרדים מתחילים סליחות במשך כל החודש
ואנחנו האשכנזים רק בסופו, חבל לי על חודש שמסוגל מאוד לרחמים בעזרת השם יתברך
האם אני יכול ללכת לסליחות עם מניין ספרדי
האם אפשר בבית לבד גם?
האם תיקון חצות יותר חשוב מסליחות בחודש אלול?

והאם הסליחות לאחר שחרית, או לפני שחרית?

דרך אגב לגבי תפילה, אני יודע שצריכים לעבוד את השם בשמחה, אך שמעתי גם שבכי פותח שערים
אולי מדובר יותר על קריאת תהילים בבכייה (ולא שמונה עשרה)
מותר לגרום לעצמי לחשוב על עוונותי ולבכות בזמן קריאת תהילים באופן קבוע?
הרבה בשורות טובות! (כך מאחלים בחודש אלול נכון?)
"בשורות טובות"

תודה רבה כבוד הרב

תשובה:

שלום רב

אם אתה מרגיש צורך לומר סליחות אין סיבה שלא תוכל להצטרף עם הספרדים לומר סליחות בחודש זה. אם אתה אומר סליחות בבית לא תוכל לומר י"ג מידות של רחמים ולא את הסליחות שבארמית – מחי ומסי וכו'.

לגבי תיקון חצות, מחד גיסא יש יותר טעם לאשכנזי לאומרו כיון שאינו מחוייב כלל באמירת סליחות. מאידך גיסא, כיון שהזמן של אלול מיועד לתשובה ולאו דוקא לאבלות על החורבן [כל השנה מתאימה לאבלות זו אולם אין בזה ענין מיוחד באלול] לך אחר ליבך, ואם אתה חושק באמירת סליחות עשה זאת, אא"כ אתה מורגל כל השנה באמירת תיקון חצות, שבאופן זה אל תשנה ממנהגך.

לכשנעמיק היטב, אין סתירה בין בכי לשמחה, הבכי בתפילה לעולם אסור שיבוא מתוך צער ודיכאון, אלא מתוך כיסופין וגעגועים. גם שברון לב מחטא אסור שיבוא מתוך יאוש אלא מתוך רצון להתקרב. עבודת ה' היא דבר שכולל את עבודת היום כולו, ואין הבדל בענין זה בין תפילת שמונה עשרה לאמירת תהילים. כמובן מחלקי התשובה לומר את החטא ולהצטער על קיומו.

שנזכה כולנו לכתיבה וחתימה טובה [זהו האיחול של ימים אלו].