חטאי ראשונים וביאורם

בס״ד
במה חטא דוד המלך ויש אומרים לא חטא האם זה נכון,והאם זה מלמד שגם אם אדם חטא תמיד יש לו ישועה שהרי דוד המלך נהיה מלך והגיע למקומות עליונים בגן עדן?

תשובה:

שלום רב

חז"ל אומרים כל האומר דוד חטא אינו אלא טועה. אעפ"כ מצינו בכמה מקומות בחז"ל שדוד נתבע על מעשיו ושב עליהם בתשובה שלימה, ולכאורה הדברים סותרים זה לזה? ביאר על כך הסבא מסלבודקא בספרו אור צפון, שכל אדם נתבע על פי דרגתו, גם כשהתנ"ך מכנה חטא מסויים בצורה חריפה, כוונת הדברים שלאותו אדם גדול נחשב הדבר כאותו חטא חמור, אולם, לגבי אדם אחר פשוט יותר, אפשר שאין כאן חטא כלל. על פי זה ביאר מה שנאמר על בני עלי "וישכבון את הנשים" דבר שנשמע חמור עד למאוד, ופירשו חז"ל שבני עלי לא היו מקדימים את הנשים הבאות להקריב קרבנות, וגרמו בכך לאנשים הבאים להרהורי עבירה והסתכלויות אסורות. דבר כזה לגבי בני עלי נחשב כגילוי עריות ממש לרום מעלם, וכך הוא גם לגבי דוד. אודות הביאור למעשיו של דוד המלך ראה מה שכתבנו כאן.