עציצים על אדן החלון בשמיטה / עציצים בבית בשמיטה

סבתא שלי גרה בקומה שניה בבנין שלה. יש לה עציצים על אדן החלון שהיא מטפלת בהם. מה דינם (מה מותר לעשות בשבילם) בשנת השמיטה?

תשובה:

שלום רב

טוב שציינת את מיקומם של העציצים כיון שיש בענין זה השלכה נכבדת למעשה.

א. כיון שעציצים אלו נמצאים תחת כיפת השמים דינם כקרקע ממש, וכל הדינים הנוגעים לטיפול בגינה [האיסור לטפח אותם וההיתר רק לתת מעט מים כדי שלא יכמשו באופן בלתי ניתן לתיקון וכו', והאיסור לגזום ועוד] נוגעים גם לגביהם [אלא שאם העציץ נקוב בתחתיתו חיוב זה הוא מהתורה, ואם אינו נקוב בתחתיתו החיוב הוא מדברי חכמים].

ב. על עציצים בתוך הבית ושי בהם נקב אוש הם עשויים מחומר שאינו אטום, נחלקו הדעות: יש שסברו שבכל מקרה ריצפת הבית מהווה חציצה ומותר לטפל בהם כרגיל, ויש שחילקו לענין זה בין הקומה הראשונה לאלו שמעליה, ויש שהחמירו בכל קומות הבית, לכן כדאי תמיד לעשות חציצה בין העציץ לאדמה עם נייר כסף עבה או פי וי סי וכיוצא בזה.

מקורות:

א. ראה רמב"ם תרומות פ"א הכ"ג, וע"ע מנחת שלמה סי' מ.

ב. ראה מנחת שלמה סי' מא שמחלק בין קומת קרקע לאלו שעליה, ולעומתו בקובץ תשובות להגרי"ש אלישיב ח"א סי' רלב שמחמיר בכל הקומות, וע"ע שו"ת שבט הלוי ח"ו סי' קסז, ודעת המקילים בכל האופנים בס' חידושים וביאורים זרעים ח"ב סי' יא אות ח.