חזרה ממקח לאחר תשלום מקדמה

אשתי ערכה קנייה של מוצרים והזמינה גם עגלת תינוק ונתנה על הכל 100 שקלים חלק על המוצרים והשאר מקדמה על העגלה.
א. האם אני מחויב להשלים את הקנייה.
ב. אם לא, האם אני יכול לתבוע שיחזיר את המקדמה.
נ.ב. אשמח אם תוכלו להשיב לי בהקדם שאדע מה לעשות.

תשובה:

שלום רב,

א. מצד עיקר הדין אתה לא רשאי לחזור בך. אבל ייתכן שמצד חוק הגנת הצרכן אתה יכול לחזור בך ויש דיינים הסוברים שהחוק תקף גם בדין תורה.

ב. לא ניתן לחייב אותו להחזיר את הכסף. יש לציין שגם לפי החוק מגיע לעוסק 5% ממחיר העגלה.

מקורות:

איסור 'מי שפרע' ודאי קיים בדבר שמצוי בשוק. וייתכן שיש גם קניין גמור מצד 'סיטומתא'. עיין עלון המשפט גליון 34 עמוד ה. לעניין תוקף החוק בדין תורה עיין כאן.