פתיחת קופסת שימורים בשבת

שלום, יש לי מספר שאלות סביב אותו הנושא: 1. מה בעצם ההבדל בין מוסתקי לבין חותלות של תמרים שאנו רואים שהשו"ע הבדיל בניהם לדינא 2. למה יש מתירים לפתוח למשל פחית שתייה או קופסת שימורים ולרוקן את התכולה, לכאורה אף שהאדם מראה שאין לו צורך בכך מצד המציאות הוא בנה ומה בכל שהוא לא צריך את הקופסא? 3. בהקשר הנ"ל, האם יש צורך לרוקן את כל התכולה או שמא אפשר להשאיר עד שהיא תיגמר, מה הסיבה? כמו כן אם התשובה היא חיובית האם יהיה מותר גם להחזיר לקופסא כ"ז שנותר בה עדיין מאכל שעדיין לא הוצא?
תודה רבה ומתנצל על האריכות.

תשובה:

שלום רב

מוסתקי הוא כלי גרוע, אבל כלי, חותלות אינן כלי כלל אלא עטיפה, ודינן כקליפת אגוז וכיוצא בזה שלא שייך בו עשיית כלי.

בנוגע לקופסאות שימורים רבו הדעות, היות ובאופן כללי אריזה שאינה מיועדת כלל לשימוש חוזר אין בה איסור עשיית כלי, אלא שיש שחששו שהיות ולעיתים משתמשים בקופסאות שימורים לאיחוסון מסמרים וכיוצא בזה יש להם חשיבות כל שהיא ויש איסור בפתיחתן, לכן יש לנקב תחילה את תחתית הקופסא ורק אחר לפותחה מצידה השני. לכתחילה יש לפתוח את כל האריזות לפני שבת ולא להכנס לשאלות בענין.

מקורות:

ראה בהרחבה בשמירת שבת כהלכתה פרק ט.