עילוי נפטר משנה משנה

בס״ד
אם קוראים תהילים או לומדים לעילוי נשמת נפטר לאחר שנה ואיך מזמן פטירתו התפילה או הלימוד רק מועילים לנשמתו או שהם באמת מעלים אותו למקום טוב.
(שואל בעקבות מה ששמעתי מחבר שאחרי שנה הנפטר מגיע למקומו ומשם הוא לא עולה למקום יותר טוב).

תשובה:

שלום רב

הנפטר כל הזמן עולה במדרגותיו, בפרט בימי היארצייט שבכל שנה, אז הוא נידון שנית על כל מעשיו בעולם הזה בהתאם למדרגתו העכשוית ועולה לעולם נוסף, מחמת עילוי נשמה זה נהגו החסידים לערוך הילולה בכל שנה, לשמוח עם הנפטר על עילוי נשמתו.