זמן מוצאי שבת / תוספת שבת

1.מתי מותר לעשות מלאכה במוצאי שבת מעיקר הדין: שתי דקות אחרי צאת הכוכבים, או בזמן יציאת השבת בלוחות?
2. האם יש משמעות הלכתית להבדלים בין הלוחות בזמני יציאת השבת- ויש עניין ללכת לחומרא לפי הזמן המאוחר בדגש על קביעת זמנים במוסדות ציבור.

אודה אם ניתן לפרט באם יש הבדל בין אשכנזים, ספרדים או תימנים בנושא זה.

תשובה:

שלום רב

יש שתי סיבות חשובות להמתין עד הזמן הכתוב בלוחות: א. זמן תוספת שבת לחלק מהדעות הוא כרבע שעה, כדיע שתהיה תוספת הניכרת, וכמובא במשנה ברורה בסי' רסא. ב. על זמן צאת הכוכבים רבו הדעות, ואף שבארץ ישראל מנהג רוב העולם כדעת הגאונים שהוא כרביע המיל לאחר שקיעה ראשונה, חשש החזון איש שיש להמתין כ35 דק', וקודם לכן עדיין לא רואים כוכבים בינונים והוא עדיין יום. ולענין שמירת שבת שחיובה מדאורייתא ועונשה חמור, יש לחשוש לדבריו.

ההבדלים בין הלוחות נובעים מסיבה פשוטה, הרבה לוחות נסמכים על קביעת זמני היום שבלוח ארץ ישראל לרי"מ טוקוצ'ינסקי, שחישוביו שונים מעט מהחישובים המודרניים, ויש בין לוחותיו ללוחות החדשים הפרש של שתי דקות. לדעתי, יש לחשוש לחומרא ללוחות החדשים.