עשיית עבודה אקדמית לאחר קריאת שמע

שלום הרב ערב טוב .רציתי לשאול אם אני יכול לעשות עבודה אקדמית שהיא מאוד חשובה ואני צריך להגיש אותה כמה שיותר מהר אחריי שאני קורא קריאת שמע עם ברכת מפיל…?

תשובה:

בוקר טוב,

אני לא יודע אם זה עדיין רלוונטי… יש מחלוקת בזה, יש אומרים שאם בירכת כבר ברכת המפיל אסור להפסיק אפילו לדבר נחוץ. ויש אומרים שברכת המפיל היא כמו ברכת השבח, ולכן ודאי שלכתחילה אסור להפסיק. אולם אם יש לך דבר נחוץ מאד, מותר לך לעשות ואין צורך לברך שוב ברכת המפיל.

מקורות:

דעת המשנה ברורה (סי' רל"ט סק"ד) כי אם עדיין לא אמרת ברכת המפיל, אפילו שאמרת קריאת שמע על המטה עם כל הפסוקים, ונזכרת שעליך לעשות דבר נחוץ, מותר לך לעשות, ולחזור ולקרוא אח"כ שוב קריאת שמע. אולם אם כבר אמרת ברכת המפיל צריך להזהר בזה משום שזה הפסק בין הברכה לשינה. וראה בהליכות שלמה פי"ג אות טו, וכן בשו"ת יחווה דעת ח"ד סי' כא, שהאריך בזה, ונראה מדבריהם כי מאחר שלדעתם ברכה זו נתקנה על עצם השינה הנהוגה בעולם ולא על ההנאה שלו עצמו בשינה, ולכן אם הפסיק אין בכך הפסק. אולם לכתחילה ודאי שאין להפסיק אפילו לצורך אכילה או שתיה, כפי שהביאו שם בשם הכל בו.