ספר תורה שאול שנגנב, מי חייב לשלם

נגנב ס"ת שהושאל לביה"כ שהבעלים לא התנה עם הגבאי דבר, מי צריך לשלם?

תשובה:

שלום רב,

קופת בית הכנסת (או המתפללים) חייבת לשלם את הספר.

מקורות:

לכאורה אין דין שואל על ספר להתחייב באונסים, עיין סמ"ע סי' עב ס"ק כא, קצות שם ס"ק לד ונתיבות שם ס"ק כא. ובפרט אם המשאיל מתפלל באותו בית כנסת שיש לדון שאין כל הנאה שלו. אבל חיובו שומר שכר לכאורה יש על הקהל, וכן נפסק בשו"ת שפת הים חו"מ סי' מז שיש חיובי שמירה בהקדש בזמן הזה. ועיין קצות בסי' ר סק"א ובפתיחה לנתיבות שם.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לא ראיתי את הספר. לכאורה מדובר בשעות שהגבאי היה בבית כנסת או שיש טענה שהגבאי לא עשה את המוטל עליו.
    לא הבנתי שבמקרה של השאלה יש טענה על הגבאי ולכן לא התייחסתי לכך.
    לעיון נוסף בנושא אחריות של גבאי ניתן לעיין בתשובה כאן.

  2. כאמור, לא ראיתי את הספר. אבל אם זה הנימוק, הרי שהויכוח אינו בין הציבור לגבאי מי אמור לממן את הנזק, אלא פשוט שניתן לשלם מתוך קופת הציבור. כל החידוש הוא שהגבאי ערב לתשלום והבעל הספר אינו חייב לרוץ אחר כל אחד מהציבור.
    הלכה כזאת יש גם בשו"ע יו"ד סי' קסט שאם אדם שולח שליח ללוות בשבילו והמלווה מכיר את השליח ולא את המשלח האחריות היא על השליח.