האם מותר להנות מצילום של גוי שבת בקידוש בשבת

הגיע גוי בשבת וצילם תמונות מקידוש, ללא שהוא התבקש לכך ובמוצש שלח את התמונות. האם יש בעיה בתמונות כאלו?

תשובה:

שלום רב

צריך לדעת שמלבד האיסור של אמירה לגוי מחמתו אסור לבקש מגוי שיעשה מלאכה בשבת, יש איסור גם להנות ממלאכה של גוי כאשר היא נעשית לצורך היהודי. לכן, אם הצילום נעשה עבורכם אסור להנות ממנו, אולם אם הגוטי עשה זאת לצרכיו שלו וכגון שהוא מעוניין למכור לכם את תמונות, מותר להשתמש.

ואף שבדרך כלל מעשה שבת של גוי אינו נאסר לעולם אלא רק עד "בכדי שיעשו", כלומר כשיעור הזמן שיקח לו לבצע מלאכה זו במוצאי שבת, כיון שאת האירוע הזה לא יוכל לצלם אלא בשבת, הלכה זו של "בכדי שיעשו" מחייבת לאוסרו לעולם, וכעין זה הובא בשם הגרי"ש אלישיב לענין מעשה שבת של יהודי מומר שדינו לענין זה כגוי [בשונה מיהודי דתי שעבר וצילם בשבת, שמותר לאחרים להנות ממנה במוצאי שבת, וכמבואר במשנה ברורה רשי סי' שיח שלא אסרו בכדי שיעשו אלא בגוי ולחלק מהפוסקים ביהודי מומר, ולא באדם שומר מצוות, שאין חשש שמא יעשה כן גם בעתיד].

הצטרף לדיון

תגובה 1