אדם שהעינוי עונג לו האם מותר לצום בשבת?

שלום כבוד הרב,
אם אני לא אוכל בשבת בשר דגים וכו' מסיבות שאני לא לפרט כרגע אבל אני אוכל מעט מזון פה ושם האם אני לא מתענג את השבת
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

אדם שמתענה בשבת משום שהצום הוא עונג לו, וכגון שיש לו בעיות בעיכול וכיוצא בזה, מענג את השבת בעצם זה שהוא נמנע מלאכול, אולם אם הוא נמנע מלאכול מטעמים השקפתיים כאלו ואחרים שלולי הם היה שמח להתענג בבשר, בהנהגתו זו הוא בהחלט מבטל מצות עונג שבת.

וראה בס' אורה ושמחה שבת פרק ל הל' יב שהוכיח מדברי הרמב"ם, שאם הוא מתענה ממש בשבת, גם כשיש לו מכך עונג הדבר אסור משום כבוד השבת, ורק אם המאכל מזיק לו הדבר מותר, ומכל מקום נראה שמי שאינו אוהב לאכול בשר ואין לו מכך כל תענוג אינו מחוייב בכך אף לדעת הרמב"ם, כיון שהוא אוכל מאכלים אחרים.

לסיום תרשה לי להעיר שאכילה מסודרת חשובה מאוד לבריאות, ויש חובה גמורה על האדם לשמור את גופו שלא ינזק!

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. אם אני הולך להיות אצל משפחה אחד ביום שבת. והם קונים מאכלים כשרים אבל הכלים לא טבלו במקווה ואולי אין גם הפרדה בין חלבי ובשרי ( בעל המקום לדוגמא אוכל שוקלד חלבי ואחרי זמן מה אוכל דבר בשרי ( הכלי המאכל הוכנס לפה שהיה בו דבר חלבי)). האם מותר לי לאכול דברים קטנים כמו סלטים וכדומה. האם במקרה כזה אני מתנעג את השבת

  2. אין ראוי ללכת שם לשבת. השימוש בכלים בעיתי אני בטוח שחימום המאכלים בעיתי, ולראות את כולם סועדים ונהנים ואתה נשאר עם כמה סלטים קטנים לא נראה לי מתאים לעונג שבת.

  3. באופן עקרוני יש חיוב בשבת לאכול בשר ודגים, אולם אם זה המקום היחידי שבו אתה מרגיש נוח להתארח אפשר להקל. אולם אינני יודע איך תפתור את בעיית הכלים הלא טבולים.

  4. יש חיוב לאכול דגים בשבת?
    גם לאחד כמוני שטעם הדגים כל כך אינו ערב לו (בלשון המעטה)?
    אני לא אוכל דגים,בשר כבש וגבינות עובש.
    אלה שלושת המזונות שאני מתרחק מהם כמטחווי קשת