הכנת תה בשבת / מוקצה בשיפוד עץ / פתיחת קופסת גלידה בשבת

בס"ד

שלום כבוד הרב,

*האם מותר לאשכנזים בשבת להכין תה מתיון (ולא מתמצית) ע"י כלי שלישי?
*אם אני אוכלת בשבת שיפוד בשר (על מקל) האם המקל שנשאר הוא מוקצה מחמת גופו? ומה אם נשאר עליו מעט בשר?
*אם יש לי קופסת גלידה מפלסטיק שפותחים אותה ע"י ששוברים חתיכת פלסטיק מהצד (לפי סימון על הקופסא) האם יש עם זה בעיה? אם כן מדוע אסור?

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

א. בענין הכנת תה בשבת, המנהג הרווח בקהילות אשכנז היא הוראתו של בעל הערוך השולחן בסי' שיח שכתב, שהואיל ועינינו הרואות שהתה מתבשל גם בחום מועט יש לחשוש לכך בכל אופן ולהכין תמצית בערב שבת, וכך נראה במשנה ברורה שם שהאריך הרבה בדבר הכנת התה על ידי תמצית ולא העלה אפשרות פשוטה זו. דעת הגר"ע יוסף שבכלי שלישי ניתן להקל.

ב. אכן שיפוד ששוב אינו ראוי לכלום נעשה מוקצה, אולם אם יש עליו מעט בשר וניתן לאוכלו הוא אינו מוקצה עדיין.

ג. יש לחשוש בפתיחת הקופסה כך בשבת לאיסור מחתך, כיון שעל ידי חיתוך מדוייק זה נעשה מכסה ראוי ונוח וחלק לשימוש, ולפיכך יש לפתוח את הקופסה לפני שבת.