בגד שאולי ניזוק בלבישה לשם מדידה בחנות

ב"ה

שלום רב,

רציתי לשאול, הייתי באחת מרשתות הבגדים ורציתי למדוד חצאית, חשבתי שהיא קטנה מדי, אך המוכרת אמרה שאנסה בכל זאת.
מדדתי אותה ובמהלך המדידה שמעתי כמו "טיק" – כנראה חוט פנימי שנקרע או משהו.
הסתכלתי על החצאית לאחר מכן, ראיתי חוט פרום בצד אחר של החצאים (לא מאיפה ששמעתי את הקול) – כנראה זה היה כבר קודם.
מה היה עלי לעשות לדעת הרב? ועכשיו בדיעבד מה עלי לעשות לדעת הרב?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

לכתחילה היה עדיף אם היית אומרת למוכרת ששמעת קול שחוט נקרע והיית מבקשת שימחלו לך. כדי לא להיכנס לספק קל של גזל.

אבל בדיעבד, את לא צריכה לעשות דבר. משום שלא ידוע אם אכן קרה נזק, ואפילו אם כן, ייתכן שאין זה באשמתך.

מקורות:

הלקוחה לבשה את הבגד ברשות ולכן אין מקום לחייב אותה מדין מזיק, אלא אם כן הייתה פשיעה בצורת לבישת הבגד. בדומה לאומן שקלקל, עיין שו"ע חו"מ סי' שו סעיף ד ובשו"ת אבני נזר חו"מ סי' יט.

לכאורה דין הלקוחה כשומר חינם, כיון שהמוכרת היא שהייתה מעוניינת שהיא תמדוד, והרי זה כ'זבינא דרמי על אפיה'. עיין שו"ע חו"מ סי' קפו ובנתיבות שם.