דברים שאין נוהגים היום לעשות זכר לחורבן

האם כיום נוהגים בסעודות מצוה כסיום מסכת וכדומה להשאיר מקום ריק כשו"ע תקס וא"כ כמה ואיך?

תשובה:

שלום רב,

הדין הובא שם בשו"ע (סעי' ב') מדבר על סעודה שהוא עושה לאורחים. אולם כבר בביאור הלכה שם כתב בשם החיי אדם שאין נוהגים כן. והניח בצ"ע מדוע אין נוהגים כן. וראה בכך החיים (שם ס"ק יח) שכתב: "אפשר לתת טעס לזה לבד שבזמניהם היה סדר לתבשילין שמביאים לפני האורחים וע"כ כשמחסר תבשיל אחד הראוי להביא בסעודה ניכר שהוא זכר לחורבן אבל בזמנינו שלא יש סדר אלא כל אחד מביא כפי יכולתו א"כ כשמחסר אינו ניכר שהוא זכר לחורבן אלא אומרים זהו יכולתו של בעה"ב וע"כ לא נהגו בזה, ומ"מ נראה דעכ"פ יניח מקום פנוי בלתי קערה כדי שיהיה היכר קצת ויכוין עליו שהוא זכר לחורבן".